Niets zien wel merken

“Als wij geweest zijn, kun je er vaak niets van zien, maar je merkt het wel.” Een uitspraak van Jan van der Helm van Van der Helm Daktechniek. Hiermee bedoelt Jan dat de omgeving netjes is opgeruimd en schoongemaakt, en dat zijn klanten veel plezier hebben van hun nieuwe dak.

Van der Helm Daktechniek is een relatief jong dakdekkersbedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in de renovatie van platte daken. Na een afgeronde opleiding Installatietechniek, werkte Jan achtereenvolgens bij een grote installateur en 2 dakbedekkings bedrijven . Bij deze laatste kreeg hij de kans om zich verder te scholen en zijn ondernemersdiploma te halen. In samenwerking met dit bedrijf kon hij voor zichzelf beginnen. Dankzij zijn ervaring als loodgieter en zijn ervaring in de bouw is Jan een all round vakman, net als zijn enige personeelslid.

Verschil

“Renovatie is heel anders dan nieuwbouw. De gebouwen zijn vaak in gebruik . Bij een renovatie, moet je er rekening mee houden dat er mensen in wonen en/of werken. Ik wil zelf ook geen puin en afval rond mijn huis, dus laat ik dat ook niet achter bij mijn klanten.”

Jan vertelt enthousiast over zijn werk en het verschil in platte daken. Een plat dak wat niet belopen wordt heeft een andere dakconstructie dan een dak wat intensief gebruikt wordt. Zo is er voor ieder dak een juiste dakbedekking. Jan: “Na een telefonische afspraak, bekijk ik het dak en maak ik vrijblijvend een offerte. Er hoeft niet altijd een nieuw dak op, daar ben ik eerlijk in. Wij repareren ook en dan kan het dak weer een lange tijd mee. Ik stel me altijd de vraag: “Wat zou ik doen als ik hier zou wonen?”

Werkwijze

Van der Helm Daktechniek werkt met kwaliteitsmaterialen en levert kwaliteitswerk. Wij maken een compleet nieuw dak met alles wat daar bijhoort zoals, isolatie , lichtkoepels ,hemelwaterafvoeren, dakdoorvoeren, beluchting-, ontluchtingkanalen en timmer- en metselwerkzaamheden. Ik heb hierbij veel voordeel van mijn ervaring in de bouw. Wij zorgen voor de afvoer van de sloopmaterialen en dat alles schoon en opgeruimd achter blijft. Er wordt ook nagedacht over kostenbesparing , als de opdrachtgevers handig zijn en eventuele werkzaamheden zelf kunnen uitvoeren is dat mogelijk. Het is maar net wat de klant wil.”

Materiaal

Van der Helm Daktechniek werkt zowel met bitumen als met kunststof materialen waaronder esha gum , esha flex , Icopal Universal , Alkor plan , Resitrix. Alle materialen worden verwerkt volgens de richtlijnen van vebi dak . Veruit de meeste platte daken worden voorzien van bitumen. “Logisch,” volgens Jan. “Bitumen is veruit het meest geschikt materiaal voor in de renovatie. De kwaliteit is tegenwoordig heel goed en bitumen is sterk verbeterd de laatste jaren. Ik geef tien jaar garantie op een plat dak. Maar geen enkele dakafdichting gaat eeuwig mee. Regelmatige inspectie en onderhoud is wel vereist. Onder onderhoud wordt verstaan, het dak periodiek schoonmaken en bladeren en vuil verwijderen.

Monumenten

Monumenten worden vaak van een kunststof dak voorzien, ook de daken van gebouwen die onder meer kostbare materialen herbergen zoals musea en archieven. Het grote voordeel van een kunstof dakbedekking is dat het zonder openvuur wordt verwerkt. Dit wordt vaak bij monumentale gebouwen afgeraden om de kans op schade te verkleinen . De kunststof banen worden met een soort föhn(hete lucht) verwarmd en zo waterdicht aan elkaar gelast. ”Van der Helm Daktechniek voorzag in het verleden onder meer een Rijksarchief van een kunststof dak. Hier werd Icopal Universal gebruikt. Dit materiaal wordt ook geadviseerd bij de dakrenovatie van monumenten. Jan: “Icopal is ijzersterk, het is beloopbaar en ook geschikt voor vegetatiedaken. Het is een duurzaam materiaal, met een levensduur van dertig jaar en het is volledig recyclebaar. Zo er voor ieder dak een juist materiaal."

Op February 10, 2012