Artikel afbeelding

Voor welke dakbedekking kies jij?

Iedere huiseigenaar krijgt er ooit mee te maken; een renovatie aan het dak of het moeten plaatsen van een nieuwe dakbedekking. Er blijken heel veel opties te zijn, wat is nu de beste voor jouw situatie? In dit artikel bekijken we verschillende vormen dakbedekking en bespreken we de verschillen tussen de meest voorkomende soorten.

.

Bitumen

Bitumen is één van de goedkoopste opties voor platte daken. Het gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee, is ijzersterk en waterdicht. De nadelen van bitumen zijn de slechte UV- en zuurstofbestendigheid. Ook wordt Bitumen hard bij vrieskou en zacht bij hitte, wat de levensduur niet ten goede komt. Jaarlijks onderhoud wordt geadviseerd bij deze vorm van dakbedekking.

PVC

PVC staat voor PolyVinylChloride. Dit kunststof is zeer geschikt als dakbedekking voor zowel hellende als platte daken, omdat het recyclebaar en onderhoudsvriendelijk is. Het wordt op dezelfde manier aangebracht als Bitumen; het wordt uitgerold op het dak en hier op maat gesneden. PVC is waterdicht en UV-bestendig en hierdoor een goed alternatief voor Bitumen. De prijs voor een PVC dakbedekking ligt wel hoger dan de prijs voor Bitumen, maar gaat zeker 30 jaar mee.

EPDM

EPDM, voluit Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, is een hightech synthetisch rubber. Het is met name geschikt voor platte daken, maar kan ook op licht hellende daken geplaatst worden. Doordat het vooraf op maat gesneden wordt, past het precies op uw dak en is de kans op lekkages aanzienlijk kleiner. EPDM is onderhoudsvrij materiaal, waar u het hele jaar gewoon op kunt lopen. Het is goed bestand tegen weersinvloeden en blijft elastisch bij temperatuurverschillen. Doordat EPDM wortelbestendig is, kan er een groendak boven op de EPDM-laag worden aangebracht. Deze groenlaag zorgt voor extra bescherming tegen regen, hagel en wind. Ook verlengt deze laag de levensduur van uw dak aanzienlijk.

Rieten dak

Riet is een natuurlijk materiaal met hoge levensduur, bij jaarlijks onderhoud kan het wel 50 jaar meegaan. Op deze momenten moeten algen en mos verwijderd worden van het dak, zodat het niet kan gaan rotten. Riet kan het best aangebracht worden op een hellend dak van 45 graden. Veel boerderijen kiezen voor een rieten dak door de authentieke en natuurlijke uitstraling. Een nadeel van het kiezen voor een rieten dak is het grotere brandgevaar dan bij andere materialen. Wel is er een speciale vorm kunstriet op de markt, waardoor je wel die natuurlijke uitstraling houdt maar geen vergrote kans op brand heeft. Vraag één van de aanbieders naar de voorwaarden van gewoon riet en kunstriet.

Dakpannen

De meest bekende dakbedekking is toch wel die van dakpannen. Deze bedekkingsvorm gaat gemiddeld langer dan 50 jaar mee. Dakpannen kunnen op hellende daken geplaatst worden, zelfs het bedekken van uitbouwen is geen enkel probleem voor een ervaren dakdekker. Dakpannen zijn populair geworden door de lange levensduur en lage kostprijs. Daarnaast zijn dakpannen brandveilig en makkelijk in onderhoud. Je kunt kiezen tussen 3 soorten dakpannen; keramisch of van beton. Vraag één van de bedrijven op onze site naar de verschillen tussen deze soorten.

Bespaartips

Natuurlijk is het mogelijk om op de kosten van dakbedekking te besparen. Zo kun je altijd vragen of er ook dingen zijn die je zelf kunt doen, zoals de ondergrond opruimen en schoonmaken of materiaal klaarleggen. Dit kan al gauw een paar uur werknemerskosten besparen. Ook kan je besparen op de soort bedekking die je kiest, houd er wel rekening mee dat een goedkopere bedekking vaak minder lang meegaat. Vergelijk altijd de prijzen bij verschillende aanbieders en kies het meest gunstige aanbod.

Op August 17, 2018